ADAC го прогласи пневматикот Continental за најдобар на тест

25/02/2020

• PremiumContact 6 со највисоки оценки на тест
  • EcoContact 6 доби „највисоки оценки за потрошувачката на гориво и за абењето“
  • ADAC, TCS и ÖAMTC тестираа пневматик со две големини за автомобили од средна класа, ванови, СУВ-возила и поголеми лимузини

​​​Во рамките на нивниот тест, кој е објавен денес, германскиот, австрискиот и швајцарскиот автомобилски клуб - ADAC, ÖAMTC и TCS - ги подложија летните пневматици 225/40 R 18 и 235/55 R 17 на темелен тест (www.adac.de, www.oeamtc.at, www.tcs.ch). Меѓу 16 пневматици од 18 инчи за тестираните компактни модели и модели од средна класа, PremiumContact 6 се искачи на врвот, делејќи го првото место со конкурентски пневматик. Меѓу моделите од 17 инчи за СУВ-возила со средна големина, ванови, како што е VW Transporter и поголеми лимузини, пневматикот EcoContact 6 беше рангиран како „задоволителен“ (ADAC) и „препорачан“ (ÖAMTC / TCS). Автомобилските клубови го користеа VW Golf GTI како тест-возило за поголеми пневматици и Ford Kuga за пневматици за СУВ-возила.

Во својата оцена на PremiumContact 6, клубовите првенствено ги нагласија неговите многу добри перформанси на влажни патишта. „Врвни оценки на влажни патишта (пред сѐ, за сопирање и управување)“, заклучија. Во меѓувреме, во редицата од 12 пневматици од различни производители, на EcoContact 6 му беа доделени „врвни оценки за потрошувачка на гориво и абење“ и тој беше оценет како „добар и на суви патишта“.

Пневматиците од 18 инчи на тестот се соодветни за автомобили од компактната класа, како што е VW Golf, до модели од средна класа, како што е BMW 3-Series или Mercedes C-Class. Пневматиците од 17 инчи се вклопуваат во СУВ-возилата од средна големина, како и во Ford Kuga или T6 Transporter на VW, но и поголемите лимузини, како што се Mercedes S-Class или Audi A7, исто така, се опремени со оваа големина на пневматик.