Производи за автомобил / комбе / 4 х 4

stage_image

Медија сервиси

WinterContact TS 870 P на Continental доби висока оцена при тестирањето зимски пневматици од страна на списанието „Auto motor und sport“

09/09/2022
wintercontact 870P


  • WinterContact TS 870 P постигна највисок резултат меѓу осум конкуренти
  • Уреднички тим: Добра рамнотежа на влажни патишта. Кратки должини на сопирање, неутрални, прецизни и со високо прилегнување на суви патеки
  • Соединението Cool Chili го намалува отпорот при тркалање, потрошувачката на гориво и емисиите на CO2

Хановер, 9 септември 2022 година.

„Аuto motor und sport“ им додели оценка „многу добро“ на WinterContact TS 870 P на Continental при последното тестирање (издание 20/2022). Експертите тестираа осум зимски гуми со големина 245/45 R19 102 V/W погодни за широк спектар на големи седани, купеа или SUV-возила. Тестирани беа возила Audi A6 Quattro и Audi 7 Quattro. Уредничкиот тим ги разгледа профилите на зимските гуми од европски, азиски и американски брендови и ги тестираше во вкупно 13 категории – вклучувајќи ракување, отпор на тркалање и сопирачки. Во критериумот „Животна средина“, WinterContact TS 870 P освои 9,4 од можни десет поени, а во критериумот „Отпор при тркалање“, гумата на Continental го постигна најдобриот резултат од сите осум тестирани зимски гуми. „Многу лесно се контролира управувањето на снег со големи резерви“, напишаа експертите за тестирање во списанието „Auto motor und sport“.

WinterContact TS 870 P за патнички автомобили и SUV-возила со средна големина и поголеми

Со WinterContact TS 870 P, Continental постепено ја заменува успешната TS 850 P. Кај WinterContact TS 870 P, Continental користи подобрено соединение Cool Chili и хидрожлебови. За да ја зголеми безбедноста на возачите што вградуваат пошироки пневматици, развојните инженери отстапија од вообичаениот V-профил. Наместо тоа, Continental се одлучи за постабилен дизајн и четири големи циркумферентни канали меѓу редовите на блоковите на слојот за газење на WinterContact TS 870 P. Оваа иновативна структура на слојот за газење, која исто така значително се разликува од својот претходник, има јасни предности, особено во влажни услови, бидејќи особено брзо ја испушта водата од контактната површина, подобрувајќи ги карактеристиките за ракување, придонесувајќи за пократки должини на сопирање и нудејќи особено сигурна одбрана од аквапланинг.

Во споредба со докажаниот претходен модел, развојните инженери го подобрија сопирањето на влажни патишта за четири проценти и способностите за аквапланинг за осум проценти – без да ги жртвуваат перформансите во други области. Сопирањето на мраз (до 5 проценти), ракувањето на суви патишта (до 6 проценти) и ракувањето на снег (до 6 проценти) исто така заслужуваат пофалба. Од еколошка гледна точка, новата зимска гума на Continental е подеднакво убедлива. Нејзиниот отпор при тркалање е подобрен за два проценти, а животниот век дури за 16 проценти.

Асортиманот на производи првично вклучува 52 артикли за бандажи со пречник помеѓу 16 и 21 инчи, со пресеци на гуми од сериите 35 до 65 и ширини од 205 до 255 милиметри – вклучително и многу со ребра за заштита на бандажи и/или XL ознаки за зголемена носивост. Подобрената брзина достигнува до 270 km/h. Со тоа, WinterContact TS 870 P е идеално решение кога се менуваат гуми на седани, SUV-возила и спортски автомобили. Благодарение на дизајнот и стабилната конструкција оваа гума покажува високи перформанси и кај потешки возила на електричен погон.

Контакт
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39