PremiumContact 6 доби рејтинг „препорачан“ од списанието auto motor und sport

01/03/2018
PremiumContact™ 6
  • Летниот пневматик од Continental меѓу пневматиците со врвни перформанси на тестовите на auto motor und sport
  • Списанието тестира единаесет модели на летни пневматици 225/45 R17
  • Пневматикот Continental дава „позитивен фидбек за управување на влажни патишта, добра прецизност и силно прилегнување во свијоци на суви патишта“

На тестот на летните пневматици во неговото последно издание (бр. 6/18), auto motor und sport тестираше единаесет пневматици 225/45 R 17. Исто така, PremiumContact 6 од Continental доби рејтинг „препорачан“. По тестовите, експертите ги пофалија фидбекот за управување на пневматикот на влажни патишта, добрата прецизност и силното прилегнување во свијоци. Меѓу позитивните оцени беа и неговите „најбрзи времиња за еден круг“ и карактеристиките на „многу балансиран“ пневматик.

Тестираната големина 225/45 R 17 е една од најпопуларните големини за моделите од компактна класа. Тој може да се постави на многу различни патнички автомобили – од Audi A3 до BMW 1 и 2 Series, Mini Clubman, Peugeot 308 и Volkswagen Golf. Во овој случај тест-возило беше Audi A3.

Со новиот PremiumContact 6 што беше пуштен на пазарот минатата година, Continental успешно го премостува јазот меѓу пневматик за седан со голема удобност на возење и пневматик за спортски модели. Тој ги обединува квалитетот на возење, прецизното насочување, максималната безбедност и добрите еколошки својства во еден производ. PremiumContact 6 се произведува во околу 120 големини за бандажи од 16 до 22 инчи за да одговараат за патнички и за SUV-возила. Сегашниот сортиман покрива ширина на пневматици од 205 до 325 mm, со серии меѓу 65 и 30 проценти и одобрена брзина од 210 km/h до 300 km/h.