Производи за автомобил / комбе / 4 х 4

Воведување на ContiRe.Tex

Воведување на ContiRe.Tex

Користење рециклирани материјали во дизајнот, развојот и во производството на премиум пневматици.

Со технологијата ContiRe.Tex, чија цел е производството, користењето и можноста за рециклирање на пневматиците да станат енергетски поефикасни и еколошки прифатливи, Continental отиде еден чекор поблиску до целта - пневматици направени од 100 % рециклирани или одржливи материјали.

„Tex“ е кратенка за текстил, а во овој случај означува висококвалитетна полиестерска преѓа произведена од рециклирани шишиња од полиетилен терефталат (PET), кои инаку би завршиле во печки за отпад, во океани или на депонии.

Преѓата се произведува механички, без посредни хемиски постапки. Процесот опфаќа рачно вадење на капачињата од шишињата, по што се врши механичко чистење, сечкање и обработка на пластиката во гранулати, кои на крајот се предат во полиестерска преѓа што се користи за производство на нашите одржливи пневматици.

Ние внимаваме PET-шишињата да се собираат исклучително од региони каде што не постои процес на рециклажа во затворен циклус. Во една серија стандардни пневматици за патнички автомобили се користи материјал од 40 рециклирани PET-шишиња (ContiRe.Tex користи од девет до 15 PET-шишиња за еден пневматик, во зависност од големината на пневматикот).

EcoContact 6 ContiRe.Tex

Денешниот пластичен отпад е утрешен производствен материјал

ContiRe.Tex целосно го заменува конвенционалниот полиестер што вообичаено се користи во градбата на скелетот на пневматикот и е издржлив како и пневматиците произведени на конвенционален начин. Текстилните гајтани вградени во пневматиците се проектирани да ги апсорбираат силите на внатрешниот притисок и остануваат димензионално стабилни дури и под тежок товар и на високи температури.

ContiRe.Tex успешно ги докажа своите перформанси со пневматикот за трки Continental CrossContact Extreme E, под екстремни услови во втората сезона на трките Extreme E. Сезоната започна во февруари 2022 година и продолжува во текот на целата година. Исто така, возилата за поддршка за годинашниот Tour de France првпат ќе бидат опремени со пневматици во кои е вклучена технологијата ContiRe.Tex. Пневматиците ContiRe.Tex може да се разликуваат од пневматици без ContiRe.Tex преку специјалното лого отпечатено на страничниот ѕид што гласи: „Содржи рециклиран материјал.“

Quote from Ferdinand Hoyos

Нашите напори се водени од нашата посветеност на одржливоста

 
  • Continental троши 55 % помалку вода и 17 % помалку енергија од индустрискиот просек по метрички тон на произведени пневматици
  • Планираме до 2030 година дополнително да го намалиме процентот за енергија на 20 %
  • Од крајот на 2020 година електричната енергија што ја купуваме за нашите производствени локации за пневматици ширум светот е неутрална во однос на емисиите на јаглерод диоксид благодарејќи на купувањето сертификати за користење енергија од обновливи извори
  • Continental е член на иницијативата RE100, која е посветена на префрлувањето на обновлива енергија за производство на електрична енергија што се користи во деловните активности
  • Производството на пневматици од Continental до 2040 година ќе биде јаглеродно неутрално
  • Наша цел е до 2050 година да бидеме целосно климатски неутрални во нашиот севкупен вредносен синџир 
ContiRe.Tex technology

Во моментов технологијата ContiRe.Tex е достапна во пет големини во категориите пневматици PremiumContact™6, EcoContact™6 и AllSeasonContact™

 

PremiumContact™6                                          

EcoContact™6                                                  

AllSeasonContact™                                                                 

225/45R17 91Y

205/55R16 91V

205/55R16 91H

225/40R18 92Y

195/65R15 91V

225/45R17 94V

235/45R18 98Y

205/60R16 96H XL

205/60R16 96H

235/40R19 96Y

185/65R15 88H

215/65R16 102V

245/40R19 98Y XL

235/55R18 100V

235/55R19 105V


EcoContact 6 ContiRe.Tex tire