Производи за автомобил / комбе / 4 х 4

Aquaplaning

Аквапланинг

Што е аквапланинг и како да се избегне?

Брзи факти: Намалени можности за аквапланинг

  • Рутински проверете го притисокот на надуеност на сите четири пневматици.
  • Одржувајте ја длабочината на шарата на слојот за газење, законскиот минимум за длабочина на слојот за газење е 1,6 mm.
  • Ако врне додека возите, намалете ја брзината и продолжете ја должината на сопирање во однос на другите автомобили.

Законско барање е пневматиците на јавни патишта да имаат шара на слојот за газење. Примарна намена на шарата на слојот за газење е да се исфрли водата, а таа може да влијае врз делот на пневматикот што доаѓа во контакт со патот во влажни услови и да обезбеди прилегнување и тракција.

Кога со голема брзина возите на влажни патишта, меѓу пневматикот и површината на патот може да се создаде клин од вода.  Пневматиците го губат контактот со патот, а возилото повеќе не одговара на командите за управување. Овој феномен е познат како аквапланинг или хидропланинг.

Ако пневматиците не може соодветно да прилегнат на патот во текот на аквапланинг, овој недостиг на тракција има огромни последици врз безбедноста на автомобилот. Возачот ефективно ја губи контролата над возилото и не е во можност да сопре, да управува со возилото или да забрза.

Најголема веројатност за појава на аквапланинг или хидропланинг е кога има собирање на вода од обилни дождови на површината на патот. Тој може да се случи и кога асфалтот на патот е толку нерамен што се создаваат големи бари и се собира стоена вода.

Има неколку начини за да ги редуцирате можностите за несреќа со вашиот автомобил поради аквапланинг:

  • Пневматиците постојано нека ви бидат надуени со точен притисок на воздухот;
  • Следете ја длабочината на шарата на слојот за газење за да не се намали под законскиот минимум од 1,6 mm;
  • Редовно проверувајте ги пневматиците и размислете да ги смените во соодветно време;
  • Намалувајте ја брзината на влажно време.

Важно е да се забележи дека доволната длабочина на шарата на слојот за газење е од витално значење, не само во екстремни ситуации. Дури и при мали брзини има поголем ризик да имате сообраќајна незгода или судар ако ви се изабени пневматиците.

Обновете ја длабочината на шарата на слојот за газење на 1,6 mm

Новите пневматици може да распрснат и до 30 литри вода во една секунда при брзина од 80 километри на час. Но длабочината на шарата на слојот за газење се троши во текот на редовната употреба. Како последица на тоа, како што се намалува длабочината на шарата на слојот за газење, така пневматиците расфрлаат значително помалку вода.

Ако пневматиците, на пример, имаат длабочина на шарата на слојот за газење од само 1,6 mm, тогаш расфрлањето на водата е ефективно и драматично намалено. 

Ако, пак, пневматиците имаат длабочина на шарата на слојот за газење од 3 mm, пневматиците сѐ уште може да задржат високо ниво на способност за расфрлање на водата.

По оваа точка, ризикот од хидропланинг драматично се зголемува. Исто така, намалената длабочина на шарата на слојот за газење влијае и врз перформансите на сопирање. Колку што е поистрошена длабочината на шарата на слојот за газење на пневматиците, толку е потребно повеќе време автомобилот целосно да запре, како што покажуваат тестовите.

Aquaplaning: Braking distances

На тестот спроведен на тест локацијата Контидром на Continental, должината на сопирање беше зголемена за 6,8 метри со пневматиците со длабочина на шарата на слојот за газење според законскиот минимум од 1,6 mm, во споредба со целосна длабочина на шарата на слојот за газење од 8 mm. На пневматиците со длабочина на шарата на слојот за газење од 3 mm им се потребни само 2,2 метри повеќе за да запрат целосно.

Показатели на длабочината на шарата на слојот за газење

Пневматиците имаат слој за газење на целиот обем. Мерењето на длабочината на шарата на слојот за газење мора да се врши - на пример, со користење уред за мерење на длабочина - во главните жлебови што на современите пневматици имаат показатели на абењето на слојот за газење (TWI).

Во повеќето европски земји, законскиот минимум на длабочината на шарата на слојот за газење за безбедност на автомобилот е 1,6 mm; тогаш пневматиците треба да се сменат.

За да обезбедите пневматиците да имаат најдобри можни перформанси, редовно проверувајте ги пневматиците и размислете да ги смените во соодветно време. Исто така, на сите четири тркала монтирајте пневматици со ист дизајн на шарата на слојот за газење. И како минимум, секоја оска треба да има пар пневматици со иста длабочина на шарата на слојот за газење.

За да ви помогне подобро да ја утврдите преостанатата длабочина на шарата на слојот за газење, Continental поставил „показатели на влага“ меѓу жлебовите на слојот за газење на пневматиците. Овие показатели-ребра се високи 3 mm и се наоѓаат меѓу блоковите на слојот за газење на пневматиците.

Ако околниот слој за газење е истрошен до нивото на показателите, тогаш е време да размислите тркалата да ги опремите со нови пневматици, како превентивна безбедносна мерка.

Што правам во случај на аквапланинг

Без оглед дали пневматиците се нови или стари, возачите секогаш треба да забават на влажни површини на патот за да го намалат ризикот од аквапланинг.

Ако дојде до аквапланинг - што сѐ уште е можно во зависност од временските услови и од условите на патот што возачот не може да ги спречи - на возачите им се советува веднаш да ја тргнат ногата од педалот за гас и да притиснат на куплунгот. Избегнувајте да го вртите воланот или да сопирате нагло.

Меѓутоа, ако има опасност за судар или тешка несреќа, веднаш треба да се активира сопирање за итна ситуација. Во повеќето случаи задните тркала сѐ уште ќе имаат доволно прилегнување за да го забават возилото.

Штом пневматиците повторно ќе бидат во контакт со патот и повторно ќе се добие тракција, треба да биде безбедно да се продолжи со возењето со намалена брзина.

Најдете го вашиот пневматик

Најбрз начин до совршен пневматик.