Производи за автомобил / комбе / 4 х 4

A motorhome with all-season tires in a scenic ocean setting

Пневматици за сите сезони за рекреативни возила

Пневматици за сите сезони: одлично се вклопуваат во вашето рекреативно возило

 

Брзи факти: клучни работи што треба да ги знаете за пневматиците за сите сезони за рекреативни возила:

  • Продажбата на куќи на тркала значително е зголемена во текот на пандемијата
  • Пневматиците за сите сезони за рекреативни возила се одлична опција поради нивната безбедност во текот на цела година и перформансите
  • Кога ќе одлучуваат кои пневматици да ги користат за патување, возачите на куќи на тркала треба да размислуваат за климата на областа каде што ќе возат
  • Одржувањето пневматици за сите сезони за рекреативни возила ќе го зголеми нивниот век на траење и ќе овозможи оптимални перформанси и безбедност

Не се негира дека здравствената криза предизвикана од КОВИД-19 го смени начинот на кој правиме многу нешта. Од повеќе работа од дома и купување онлајн до зголемено одење на работа со велосипед, пандемијата создаде многу нови трендови.

Ситуацијата го смени и начинот на кој некои од нас избираат да го користат годишниот одмор. Со оглед дека ограничувањата за патување постојано се менуваат, многу луѓе ја свртеа пандемијата во можност да го истражат сопствениот двор. А кој е подобар начин да го правите тоа, освен да патувате со рекреативно возило?


Размислете да ставите пневматици за сите сезони на вашето рекреативно возило

A motorhome with all-weather tires driving in the rain on wet roads

Без оглед дали планирате патување во текот на зима, лето или во некој период помеѓу, пневматиците за сите сезони за рекреативни возила може да бидат одличен избор за вашата куќа на тркала. Тие нудат сеопфатна безбедност, сигурна тракција во различни временски услови и одлично управување и перформанси.

Кога е најдобро да се користат пневматиците за сите сезони за рекреативни возила?

Пневматиците за сите сезони за рекреативни возила се усовршени за возење во текот на цела година во области со умерена клима, а Continental го нуди најдобриот избор во сегментот на пневматици за сите сезони. Сите модели се дизајнирани да понудат импресивно прилегнување на патиштата и лете и зиме, како и добри перформанси на сопирање на суви и на мокри патишта - дури и на лапавица. Исто така, тие нудат одлична километража. Меѓутоа, важно е да се запомни дека тие не се посебно приспособени за остри зимски услови.

НАЈДОБРИ ПНЕВМАТИЦИ ЗА СИТЕ СЕЗОНИ ЗА НАЈДОБРИ ПЕРФОРМАНСИ ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛА ГОДИНА

Нашите одлични резултати од тестовите зборуваат сами за себе. Трофејните пневматици на Continental покажуваат брилијантни резултати на непристрасните тестови на индустријата и може да ги задоволат вашите потреби за пневматици во текот на цела година. Само изберете!


Размислувајте за висината и температурата на областа каде што ќе патувате

A motorhome with all-season tires on a road trip

Кога одлучувате дали пневматиците за сите сезони се вистинското за вас, важно е да размислите за просечната клима на областа во која живеете и каде ќе патувате со вашето рекреативно возило. Пневматиците за сите сезони на Continental нудат безбедност и премиум перформанси за возачите што возат во области со блага клима.

На пример, ако планирате патување на планина, треба да ги проверите просечните временски услови за тој период од годината. Ако во текот на зимата сте високо на Алпите, постои голема можност да има многу снег и мраз – елементи што не се соодветни за пневматици за сите сезони за рекреативни возила. Меѓутоа, ако одите на Алпите во текот на летото, кога преовладуваат од благи до ниски температури, можеби со малку снег, може да се потпрете на пневматиците за сите сезони за рекреативни возила.

Забелешка: Ако планирате со вашето рекреативно возило да се упатите на планина, ве молиме посебно да внимавате на воздушниот притисок во пневматиците. Ако ги пумпате пневматиците до препорачаниот притисок на нула надморска височина, а потоа патувате на повисоко место, со зголемувањето на надморската височина ќе се зголемува воздушниот притисок во вашите пневматици и ќе треба да се приспособи.  За да го определите точното ниво на надувување, секогаш проверете во упатството на производителот за возилото.

Совети за грижа за пневматиците за сите сезони за куќи на тркала

Како сопственик на куќа на тркала, ќе сакате да бидете сигурни дека пневматиците на вашето рекреативно возило се во одлична состојба, поради безбедноста, а и затоа што на тој начин се продолжува нивниот век на траење. Подолу се дадени нашите најдобри совети за нивно одржување:

Tire damage

Секогаш проверете ги пред патување

На тој начин ќе може да видите дали има некакво оштетување или пневматиците треба да се ротираат или напумпаат. Посебно внимавајте на страничните ѕидови во однос на исеченици, пукнатини или издигнувања.

Air pressure

Проверете го воздушниот притисок 

Како и кај вообичаените пневматици за автомобили, треба да го проверувате воздушниот притисок на пневматиците на вашето рекреативно возило најмалку на три недели, дури и ако не планирате да го користите вашето возило неколку месеци. Одржувањето на воздушниот притисок ќе ви помогне да обезбедите подолг век на траење на вашите пневматици.

Tread depth

Проверете ја длабочината на шарата на слојот за газење

Кога го проверувате притисокот на пневматиците, секогаш проверете ја и длабочината на слојот за газење. За да го направите тоа, видете ги показателите за трошење на слојот за газење на вашите пневматици или употребете уред за мерење на длабочината на шарата на слојот за газење.

manufacturer´s vehicle handbook

Внимавајте вкупната тежина на куќата на тркала да не го надмине индексот на оптоварување

Придржувањето кон насоките за тежина е од исклучително значење за зачувувањето на пневматиците на вашето рекреативо возило и за вашата безбедност. Во упатството од производителот на вашето возило може да видите која е максималната тежина.

Внимавајте тежината на рекреативното возило да биде еднакво распределена 

За да избегнете зголемено абење на еден или на два пневматика, внимавајте тежината да биде еднакво распределена на сите четири пневматици на возилото. Ако не сте сигурни како ќе го проверите ова, дајте го возилото на проверка кај локален стручњак за пневматици.

Tire storage

Покривајте ги пневматиците кога не се користат

Ако вашето рекреативно возило остане паркирано на патеката покрај куќата, на улица или остане во гаража повеќе месеци, покријте ги пневматиците за да избегнете нивно стареење преку изложеност на УВ-зрачење.