Производи за автомобил / комбе / 4 х 4

Car driving through a city during autumn

Пневматици за сите сезони: длабочина на шарата на слојот за газење, закони за пневматици и кога да ги смените пневматиците

 

Брзи факти: клучни работи што треба да ги знаете за пневматиците за сите сезони, безбедноста и законите за пневматици

  • Соодветноста на пневматиците за сите сезони зависи од климата во која живеете
  • Пневматиците се наменети за возење во текот на цела година во области со умерена / блага клима.
  • Пневматиците за сите сезони на Continental се усогласени со законите за пневматици во повеќето земји. За докажување на усогласеноста, на страната на пневматикот е прикажан симболот „3PMS“. Меѓутоа, за да спречите да добиете парична казна и заради одржување на безбедноста, секогаш е најдобро да ги проверите локалните закони за зимски пневматици.
  • Редовно проверувајте ја длабочината на шарата на слојот за газење на пневматиците за да одржите оптимална тракција и безбедност.

Без оглед дали размислувате да купите или веќе сте сопственик на пневматици за сите сезони, има некои важни работи што треба да ги знаете за нив кога се работи за безбедноста, длабочината на шарата на слојот за газење и законските барања. Во оваа статија се испитуваат сите овие фактори за да може да бидете добро информирани кога станува збор за поседување пневматици за сите сезони. Па, да тргнеме!

Кога треба да ставите пневматици за сите сезони?

Пневматиците за сите сезони може да ги ставите во секое време затоа што тие се усовршени за возење во текот на цела година во области со умерена клима. Пневматиците за сите сезони на Continental се дизајнирани да понудат импресивно прилегнување на патиштата и во летни и во зимски услови, како и добри перформанси на сопирање на суви, мокри патишта, како и на лапавица. Исто така, тие овозможуваат одлична километража и ефикасност на возењето.

Ако живеете во област со умерена клима и никогаш не се соочувате со остри зимски или екстремни летни услови, пневматиците за сите сезони се одличен избор затоа што овозможуваат одлични перформанси во текот на цела година и поголема удобност за возачот.

Што ја дефинира умерената клима кога станува збор за поседување пневматици?

Car driving through a city in the snow

Умерената клима е клима на која живата ретко се спушта под точката на замрзнување. Област каде што возачот веројатно повремено ќе наиде на остри услови за возење, како што е силен снег, мраз и екстремен студ.

Ако се соочувате со остри зимски услови со мраз и снег, тогаш сезонските пневматици се подобар избор. Зимските пневматици обично се користат меѓу октомври и април, а летните од април до септември.

Главно што треба да се запомни е дека летните и зимските пневматици се специјално проектирани за посебни и често екстремни временски услови, додека пневматиците за сите сезони се одлични универзални пневматици. Ако не сте сигурни во вистинскиот избор на пневматик, обратете му се на вашиот локален продавач за личен совет.

НАЈДОБРИ ПНЕВМАТИЦИ ЗА СИТЕ СЕЗОНИ ЗА НАЈДОБРИ ПЕРФОРМАНСИ ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛА ГОДИНА

Нашите одлични резултати од тестовите зборуваат сами за себе. Трофејните пневматици на Continental покажуваат брилијантни резултати на непристрасните тестови на индустријата и може да ги задоволат вашите потреби за пневматици во текот на цела година. Само изберете!


Бидете запознаени со вашите локални закони за пневматици

Пневматиците за сите сезони на Continental гордо го носат симболот „3PMS“ на страничниот ѕид што покажува дека тие се соодветни за зимско возење и се во согласност со законите за зимски пневматици во повеќето земји. Тоа значи дека нема да мора да ги менувате пневматиците за сите сезони во зимските месеци. Меѓутоа, исплатливо е двапати да ги проверите конкретните барања за областа во која живеете или во која планирате да патувате. Разгледајте ги вашите локални закони за зимски пневматици за да избегнете парични казни и да осигурите безбедност.

Значење на длабочината на шарата на слојот за газење на пневматиците за сите сезони

Person checking their tire tread using a tread depth gauge

Вашите пневматици формираат суштинска врска меѓу вашето возило и патот. Затоа слојот за газење на вашите пневматици за сите сезони е исклучително значаен. Слојот за газење прилегнува на патот додека возите. Затоа, ако не е доволно длабок, вашето возило ќе ја изгуби тракцијата и ќе има поголема должина на сопирање; додека плитките жлебови на слојот за газење ја отежнуваат контролата на возилото во влажни услови и ги зголемуваат можностите за аквапланинг.

Поради безбедносни причини, Continental силно препорачува еднаш месечно да се проверува длабочината на шарата на слојот за газење. За да го направите тоа, видете ги показателите за абење на слојот за газење скриени меѓу жлебовите на пневматиците или користете мерач за длабочина на шарата на слојот за газење.