Производи за автомобил / комбе / 4 х 4

Detail of Continental all-season tire

Kako delujejo celoletne pnevmatike

Што треба да знаете за пневматиците за сите сезони

A car driving on wet roads in rainy weather

Брзи факти: клучни работи што треба да ги знаете за пневматиците за сите сезони:

  • Го комбинираат најдоброто од летните и од зимските пневматици во пневматик за сите сезони што има добри перформанси и во топли и студени, како и во влажни и суви услови
  • Пневматиците за сите сезони значат дека возачите може да користат исти пневматици во текот на цела година и дека не е потребно сезонско менување 
  • Клучот е во вашата локална клима. Пневматиците за сите сезони се произведени така што да имаат добри перформанси во поблаги клими
  • За да осигурите оптимални перформанси и безбедност, потребни се редовни проверки и одржување на вашите пневматици

Значи, пневматиците за сите сезони ја комбинираат технологијата за летни и за зимски пневматици за да создадат робустен и многустран пневматик што има најдобри перформанси во благи временски услови. Повнимателно да го погледнеме овој сеопфатен пневматик!

Алтернатива за менување на летни и зимски пневматици

Сезонските пневматици нудат најдобри перформанси во условите за кои посебно се дизајнирани. Но за голем број сопственици менувањето на пневматиците на секои шест месеци може да биде непријатно. Значи, ако возите во област со умерена клима, пневматиците за сите сезони може да бидат токму за вас. Тие се поставуваат еднаш, а потоа едноставно остануваат на автомобилот на дожд, сонце или дури и на слаб снег.

Како пневматиците за сите сезони се разликуваат од други видови пневматици?

A woman driving a small car in the city

Пневматиците за сите сезони на Continental ги комбинираат карактеристиките на летните и на зимските пневматици, нудејќи хибридно решение што на возачите им го дава најдоброто од двата света ако возат во екстремни зимски услови.

Тие се карактеризираат со солидна длабочина на шарата на слојот за газење, кој не е ниту плиток ниту длабок, давајќи му на возачот целосна контрола во текот на цела година.

Приспособливото соединение на пневматиците за сите сезони му овозможува на возачот врвни перформанси на снежни и на влажни зимски патишта. Благодарејќи на флексибилниот дизајн на слојот за газење на отворените рамена со минимум жлебови, пневматиците за сите сезони овозможуваат добри перформанси на сопирање и на суви и на влажни летни патишта.

Општо земено, клучно што треба да се запомни е дека летните и зимските пневматици се посебно приспособени за да дадат оптимални перформанси во временските услови за кои се наменети, додека пневматиците за сите сезони може лесно да се справат со сите временски услови, освен со екстремните.

НАЈДОБРИ ПНЕВМАТИЦИ ЗА СИТЕ СЕЗОНИ ЗА НАЈДОБРИ ПЕРФОРМАНСИ ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛА ГОДИНА

Нашите одлични резултати од тестовите зборуваат сами за себе. Трофејните пневматици на Continental покажуваат брилијантни резултати на непристрасните тестови на индустријата и може да ги задоволат вашите потреби за пневматици во текот на цела година. Само изберете!


За кого се соодветни пневматиците за сите сезони?

A car driving on a motorway

За движење во поблаги клими, пневматиците за сите сезони би можеле да бидат попогоден избор.  Ова важи за различни возила. Без оглед дали возите седан, возило од компактна класа или СУВ-возило, нашите пневматици за сите сезони доаѓаат во компатибилни големини.

Со подобрените перформанси за намален отпор на тркалање, нашите пневматици нудат значително намалување на потрошувачката на гориво, што ги прави соодветна алтернатива и за електричните возила.

Во некои делови од светот би можело да биде потребно вашите пневматици да се квалификуваат за симболот на снегулка и планина со три врва. И тука сте покриени. Значи, иако пневматиците за сите сезони ги препорачуваме само за благи клими, сите наши производи за сите сезони се одобрени за користење во зима.


Одржување на пневматиците за сите сезони

 

Како и со сите други пневматици, така и за пневматиците за сите сезони е потребно редовно одржување. Тоа не само што ќе ги подобри управувањето со вашето возило, тракцијата и перформансите за удобно возење, туку ќе помогне и да се продолжи векот на траење на пневматикот. Значи, без оглед дали имате зимски пневматици, летни пневматици, пневматици со зголемена мобилност или пневматици за сите сезони, никогаш не заборавајте да го направите следново:

  • Редовно проверувајте го притисокот на пневматиците и секогаш проверете во прирачникот за препорачаниот притисок на предните и на задните пневматици
  • Дури и ако во возилото имате сензор за систем за следење на притисокот на пневматиците, Continental ви препорачува на секои две до четири недели да го проверувате притисокот на пневматиците како рутинска мерка на претпазливост
  • Кога го проверувате притисокот на пневматиците, секогаш проверете ја и длабочината на шарата на слојот за газење. За да го направите тоа, видете ги показателите за трошење на слојот за газење на вашите пневматици или употребете уред за мерење на длабочината на слојот за газење